Boogschieten

Boogschieten

Wat is boogschieten?
Boogschieten is een sport waarbij je pijlen naar een doel schiet met je boog. Je hebt het vast eens gezien in films of boeken: De Grijze Jager, The Hunger Games en Lord of the Rings.

Tegenwoordig voer je geen oorlog meer met bogen. Wel is boogschieten een échte Olympische sport geworden. Misschien heb je onze Vriendenkring schutter, Rick van der Ven, wel op de Spelen van Londen en Rio gezien?

Is boogschieten iets voor mij?
Boogschieten is voor iedereen: voor dames, heren, jongens of meisjes. Het is bij uitstek de sport die door alle leeftijden beoefend wordt. Ook kun je individueel of in teams meedoen.

In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, hoef je niet sterk te zijn om te schieten. Schiettechniek is veel belangrijker! Daar leren wij je alles over op onze trainingen (jeugd / volwassenen). Meld je gerust aan voor een gratis proefles met via de formulieren op deze pagina’s.

Ook met een handicap ben je van harte welkom. Er zijn middelen genoeg om rolstoelsporters of andere handicaps zonder moeite de sport te laten beoefenen.


Veiligheid
Boogschieten is een veilige sport. Door goede instructies en duidelijke regels, komen ongelukken en blessures nauwelijks voor. Iedereen krijgt bij de gratis proeflessen uitleg over veiligheid.


Wedstrijden en trainingen
Zoals gezegd is de bogensport veelzijdig. Iedereen kan zijn plek vinden. Ook de wedstrijden zijn hierop ingericht, want je kunt uit genoeg soorten kiezen. Bij de Vriendenkring trainen we voor:

Indoor: Deze wedstrijden worden het hele jaar door binnen geschoten. Dus je kunt boogschieten elk seizoen beoefenen. Je schiet op een vaste afstand tot 25 meter.

Outdoor: Dit zijn de wedstrijden die vanaf april t/m november buiten geschoten worden. Houd rekening met het weer, want deze wedstrijden gaan bijna altijd door! Je schiet op een vaste afstand tot 70 meter.

Veld: Als je graag door de bossen struint, is dit de wedstrijd voor jou! Je probeert hierbij een doel met zwarte- en geleringen te raken. De afstand is onbekend!

3D: Je doel is om schuimrubberen beesten te raken. Deze staan verstopt op velden en in bossen. Het lijkt bijna jagen!

Schiet je liever geen wedstrijden? Ook dat is geen probleem, want je mag ook gewoon vrij trainen.


Verschillende bogen
Ook in de bogen heb je alle keus. Bij ons begin je altijd met de recurve boog. Dit zijn de meest voorkomende bogen:

Recurve: Hiermee kun je naar de Olympische Spelen. Recurve bogen zijn technischer dan de bogen die je in films ziet. Ze hebben bijvoorbeeld een vizier dat je kan verstellen om grote afstanden te schieten. Een doel op de Spelen staat op 70 meter afstand!

Compound: Middels een takelprincipe kun je met deze boog veel harder schieten. Hoe harder je pijl gaat, hoe minder hij afwijkt door omgevingsomstandigheden (wind/regen). Compound bogen mogen meer technische snufjes hebben dan recurve.

Bare-bow: Dit is vaak een recurve boog, maar dan zonder technische hulpmiddelen. Op veld en 3D wedstrijden zal je deze boog vaak tegenkomen.

Longbow: Dit is de discipline voor bogen waar men van oudsher meer schiet. Deze bogen lijken op die uit de films.